'Incassobureaus stappen te snel naar de rechter'
Vorig jaar werden zo n 300.000 schuldprocedures bij de kantonrechter aangespannen. Bijna 14 procent daarvan door één bedrijf: Direct Pay.
Dit kleine incassobureau met minder dan honderd werknemers sleept per werkdag 165 schuldenaren voor de rechter: 42.000 per jaar. Dat blijkt uit onderzoek van platform voor onderzoeksjournalistiek Investico en Nieuwsuur."De toename van het aantal zaken toont het succes van ons bedrijf", zegt Marco van Katwijk, algemeen directeur van Direct Pay. "Meer handel in schuld betekent meer rechtszaken."Te snel:
Marco Florijn, voorzitter van de branchevereniging voor schuldhulpverleners NVVK, vindt dat incassobureaus te snel naar de rechter stappen. "Ons rechtssysteem is zo ingericht dat je schuldproblemen eerst in overleg oplost. Pas als dat niet lukt ga je naar de rechter."Maar schuldkopers zijn volgens Florijn bij uitstek slecht bereikbaar voor overleg. "Dat is enorm frustrerend, veel schuldregelingen stranden door hun toedoen."Kapper Roy Stroucken werd jarenlang achtervolgd door Direct Pay over telefoonrekeningen uit 2011. Rekeningen waarvan telefoonbedrijf Euphony toen al erkende dat ze op een vergissing berusten.Maar na het faillissement van Euphony werd de rekening doorverkocht aan Direct Pay. De schuldkoper bleek niet geïnteresseerd in het verweer van Stroucken en bleef maar incassobrieven sturen.Vergissing:
Ook Norman Dohmen werd jarenlang achtervolgd door dit incassobedrijf. In 2014 kreeg hij zijn eerste incassobrief. Maar de facturen klopten niet, zegt hij. Direct Pay spant een rechtszaak aan. Dohmen vergist zich in de datum en verschijnt niet. Ook hij wordt bij verstek veroordeeld.Pas dan schakelt Dohmen een adviseur in. Hij legt zijn zaak dit voorjaar uit aan de rechter die nu vernietigend oordeelt over het incassobedrijf. Rechter Staal oordeelt dat het bedrijf de dossiers niet op orde heeft. "Het is niet voor het eerst dat de kantonrechter moet vaststellen dat aan zo'n dossier van Direct Pay of aan de bewerking daarvan van alles mankeert."Eric Boerma, Raad voor de Rechtspraak:Je wilt als rechtsspraak niet meewerken aan een systeem waarbij je mensen nog verder in de puree helpt.